Venetiaanse Maskers

Een hele leuke en vooral gezellige workshop voor groepen vanaf vier personen die steeds populairder wordt, is het beschilderen van maskers. Er zijn verschillende manieren om de maskers te versieren. Vraag naar de mogelijkheden.

kosten: vanaf € 32,00 (inclusief materiaal)

Maskers.

Als er één ding is in Venetië waar toeristen met fascinatie naar kijken dan zijn het wel de Venetiaanse carnaval-maskers. De maskers zijn versierd met dieren-huiden, stof, juwelen en opvallende gekleurde veren waardoor de maskers een echte visuele magneet zijn. In alle culturen komen echter maskers voor. Het masker is op vele manieren sterk verbonden met de geschiedenis en tradities van mensen en heeft meerdere diepere betekenissen. Ons woord ‘persoon’ is afgeleid van het Latijnse woord ‘persona’, dat masker betekent en betrekking heeft op de essentie van iemands persoonlijkheid, identiteit. Als een mens een masker draagt blijft zijn identiteit verborgen en geeft de expressie van het masker een nieuwe identiteit. Deze verandering is vaak imposanter en dramatisch.

De geschiedenis van de Venetiaanse maskers gaat terug tot de Romeinse tijd, maar het echte moment van glorie kwam pas rond de 18e eeuw. Hoewel we de maskers deze dagen associëren met carnaval, vroeger werden de maskers voor verschillende malen per jaar gebruikt. Bijvoorbeeld wanneer men naar het theater ging of een officiële gelegenheid moest bijwonen. De maskers garandeerde anonimiteit en waren dus perfect voor mensen van stand die op die manier konden communiceren met de arbeiders en boeren. De maskers werden zelfs gebruikt voor het deelnemen aan samenzweringen en geheime romantische ontmoetingen.